Tillbaka till nyheter

Transaktionsmarknaden tinar upp i vårsolen

Aktiviteten på transaktionsmarknaden har under vårkanten växlat upp. Vi har sett flertalet affärer den senaste tiden, både större och mindre volymer, vilket tycks indikera att köpare och säljare kommit några steg närmre varandra i prisförväntan.

Månadskollen • maj 4, 2023

Intresset för lager- och lättindustri är starkt, samtidigt som flera stora transaktioner även skett inom logistiksegmentet. Det har, och fortsätter ske stora förflyttningar av fastighetsbestånd på marknaden, och därtill har nog ingen missat Doxas bud på Serneke.

Bostadssegmentet fortsätter överraska med nyheter om affärer som avlöser varandra. Den skepsis över segmentet som rådde under hösten och vintern tycks ha vänt. Intresset bland investerarna är återigen tillbaka, både i det befintliga beståndet och för nyproducerat finns en tydlig köpvilja nu. K2A har i två separata affärer avyttrat nyproducerade hyresrätter för totalt cirka 1,75 miljarder kronor och i det befintliga bostadsbeståndet gjorde Trianon miljardaffär och sålde 45 fastigheter till Stjernplan. Bland övriga bostadsaffärer som kommunicerats i april finns HSB Södertäljes förvärv av fyra fastigheter från en privat säljare, samt Storsalas köp av två nyproducerade fastigheter med totalt 97 lägenheter i centrala Gävle.

Som väntat kom Riksbankens sammanträde under månaden med en räntehöjning, även om förväntningarna på ökningens storlek var splittrad bland analytiker. Även Riksbankens ledning visade sig vara oeniga kring denna fråga. Oavsett är vi nu i ett läge med 50 punkter upp på styrräntan som därmed når 3,50 procent. Riksbanken är försiktiga i sina kommunicerade prognoser på räntebanan men det är mycket möjligt att vi når en topp efter nästa räntebesked i juni.

Läs analysen för April 2023 här

Olof Rotbring

Head of Transaction, Partner, Transaction Services/ Transaktionsrådgivning