Tillbaka till nyheter

Stormigt för vissa, medvind för andra - Månadskollen februari 2023

Det ekonomiska läget har ritat om marknadsförutsättningarna och omvälvningarna i fastighetsmarknaden har varit stora. Börsbolagen är fullt sysselsatta med att omorganisera sina kapitalstrukturer och säkra refinansiering. För de allra största står fina kreditbetyg på spel.

Månadskollen • mars 6, 2023

Moody’s beslutade att sänka Balders rating föregående vecka. Moody’s agerande kan även bli en väckarklocka för andra stora fastighetsbolag att ta itu med sina svaga punkter, vilket de flesta redan är i gång med. Vi har under den senaste månaden sett ett flertal nyemissioner, konvertibler och återköp av obligationer i led med att öka andelen eget kapital i balanserna och bibehålla kovenanter.

Sedan årsskiftet har det skett ett flertal transaktioner, både stora och mindre volymer. Till följd av marknadsläget finns det ett behov hos pressade aktörer att avyttra och därmed kommer vi se en fortsatt aktivitet framåt. Trygga ägarstrukturer med mycket kapital gör sig redo att plocka upp där andra måste avstå. Boksluten som släppts de senaste veckorna skvallrar om att fler försäljningar kan komma att ske under året. Bland de större affärer som genomförts i februari är bland annat Nyfosas förvärv från Stenhus om 706 mkr och Invelas miljardköp om 17 fastigheter från Corem.

Sveriges ekonomi går tufft. Aktiviteten i ekonomin minskade under det sista kvartalet år 2022 och en svagare utveckling är att vänta framgent. Riksbanken genomförde som väntat ytterligare en räntehöjning om 50 punkter vid sammanträdet i februari. Kampen mot inflationen har visat sig svår, den underliggande inflationen rensat för energi steg i januari till 8,7 procent, från 8,4 procent i december. Samtidigt börjar ekonomin mattas av på allvar och arbetslösheten förväntas stiga, vilket har varit tilltänkt och önskat för att knäcka inflationen.  

Läs analysen för februari 2023 här

Olof Rotbring

Head of Transaction, Partner, Transaction Services/ Transaktionsrådgivning