Tillbaka till nyheter

Händelserikt på fastighetsmarknaden - Månadskollen mars 2023

Månaden vi lägger bakom oss har bjudit på många överraskningar i världsekonomin, med banker i kris och volatila börser till följd. Det är även fortsatt händelserikt på fastighetsmarknaden och flera intressanta affärer har genomförts i mars.

Månadskollen • april 4, 2023

Trots mångas uppfattning om ett trögt bostadssegment gjorde JM affär och sålde ett hyresrättsprojekt i Järfälla. Det har gått en tid sedan vi senast såg en affär av detta slag, och det är till mångas intresse att se hur dessa typer av transaktioner genomförs i rådande marknad och vilka affärer som kommer följa denna i spåren. Affärer i det befintliga bostadsbeståndet har också gjorts den senaste tiden, och ett åter gryende investerarintresse märks i segmentet.

Ytterligare nyemissioner har genomförts och vi kan troligtvis förvänta oss fler framöver. Bland de senaste i raden av emissioner återfinns Nivika, Besqab, Cibus, Nyttobostäder, SHF och NP3. Obligationsmarknaden har blivit mer oförutsägbar och som ett led i detta väntas bankfinansieringen öka. Hemsö som tidigare haft 100 procent icke-säkerställd skuld och nästan uteslutande kapitalmarknadsfinansiering, meddelade nyligen att de tecknat avtal med SHB för ett säkerställt lån om en miljard kronor.

Svensk ekonomi utvecklas svagt och den generella bedömningen är att detta fortgår under året. Detaljhandeln möter stora fall i försäljningsvolymen och inflationstakten har inte visat tecken på avmattning ännu. Förväntningarna på styrräntan är att Riksbanken höjer 0,25–50 punkter i april. De långa räntorna har däremot stabiliserats den senaste månaden och sjunker tillbaka något från toppnoteringar föregående månad.

Mars månad bjöd även på efterlängtad återkomst av ett välbesökt MIPIM som gav många bra samtal och entusiasm bland branschens aktörer. Vi uppfattar fortsatt stort intresse för investeringar i fastighetssektorn då det finns mycket kapital ute som måste placeras. Det är ännu utmanande för köpare och säljare att mötas, men vi tycker oss se att parterna inte är lika långt ifrån varandra som de till synes var för några månader sedan.

 

Läs analysen för Mars 2023 här

Olof Rotbring

Head of Transaction, Partner, Transaction Services/ Transaktionsrådgivning