Tillbaka till nyheter

Hållbarhet; ett brett begrepp och ett ämne högt upp på dagordningen.

Det ställs ökade krav på hållbarhet, även inom förvaltning. 

Artiklar • september 20, 2022

Vi på Novier är därför extra stolta över våra 5-stjärnor och ett överordnat resultat på 90 poäng i 2022 års GRESB rapport. Tillsammans med vår kund arbetar vi över hela ESG-spektret, i allt från dokumentation till större hållbarhetsprojekt.  

”Vi tycker att GRESB:s mätning är ett fantastiskt verktyg för att kontinuerligt förvalta med hållbarheten i fokus.”

Henrik Forsberg, Chef Teknik & Projekt Novier Real Estate AB.   

Att hållbarhet trängt igenom långt bortom politik och industri står klart sedan länge. Även i fastighetsbranschen har det nu blivit en fråga som genomsyrar besluten i allt större utsträckning inte minst på grund av hur elprisernas utveckling och värmeböljor påverkar energibesparingsarbetet. Hållbarhet är inte längre ett ord som bara används för publicitet, men för att allt fler fastighetsbolag även ser en ekonomisk vinst i form av högre fastighetsvärde, lägre driftkostnader och högre hyresintäkter. En större efterfrågan från kunden hjälper självklart också utvecklingen framåt.  

Novier tar hållbarhet på stort allvar och det är ett genomgående fokus i alla våra förvaltningsuppdrag. Genom vår hållbarhetsrådgivning arbetar vi aktivt för att öka medvetenheten i våra kunders investeringar.  

”Vår affärsmodell bygger på specialistkompetens och därför har alla våra förvaltare specialister inom både energi och miljö till sin hjälp. En affärsmodell vi upplever som väldigt uppskattad av våra kunder”

Henrik Forsberg.   

I januari 2023 träder en ny EU-förordning i kraft – Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). En förordning som syftar till att styra kapital mot just hållbara investeringar. Förordningen ställer krav på transparens och rapportering på framför allt de större investeringsaktörerna. Ytterligare ett steg i rätt riktning menar vi på Novier. Förordningen innebär självklart en omställning för de bolag som berörs, men vi hoppas på att även bolag som inte omfattas av de nya direktiven ändå väljer att ställa om.  

Vi står bakom de ökade kraven på hållbarhet men framför allt så tycker vi att det är riktigt kul att få utveckla våra kunders investeringar i den riktningen. Långsiktighet och medvetna val skapar oftast bättre resultat! 

Henrik Forsberg

COO/Head of Technical Management, Project Management & Sustainability, Partner, Property Asset Management