Tillbaka till nyheter

Månadskollen september 2022

Vi lägger ytterligare en turbulent månad bakom oss och utvecklingen tyder på att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur under år 2023. 

Månadskollen • oktober 4, 2022

Vi lägger ytterligare en turbulent månad bakom oss och utvecklingen tyder på att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur under år 2023. Riksbanken meddelade i september en kraftig höjning av styrräntan som nu ligger på 1,75 procent.

Börsen har utvecklats svagt under månaden med breda nedgångar och särskilt hårt har fastighetsaktierna drabbats. På transaktionsmarknaden syns en tydlig nedgång i antalet affärer från tidigare hög aktivitet. Många aktörer har intagit en något avvaktande position i väntan på att andra ska ta initiativet och göra avslut först. Synen på fastighetsmarknaden utifrån upplevs mörk, men perspektivet inom den egna branschen är långt ifrån så pessimistisk.

Samtal med bolagen har visat oss att det råder en upplevd konsensus om lägre räntor framåt, snarare tidigare än senare, som en effekt av en snabbt avkyld ekonomi. Det finns kapital att investera, inte minst hos institutionerna och fonderna. Möjligheten att genomföra affärer är stor och flera bolag vill göra affärer, marknadsläget till trots.

Läs analysen här

Olof Rotbring

Head of Transaction, Partner, Transaction Services/ Transaktionsrådgivning